Poliklinika Edumed
Estetska kirurgija glave i vrata
estetska kirurgija trupa i udova
Estetska kirurgija dojki
Kirurgija dojke
Rekonstrukcijska plastična kirurgija
Dermatovenerologija
novosti

Kirurgija melanoma

Rekonstrukcijska kirurgija

Incidencija melanoma kože tijekom posljednjih desetljeća raste, pa je u SAD očekivano da će svaka 75. osoba rođena 2000. godine oboljeti od melanoma kože. U Hrvatskoj incidencija raste 8% godišnje, pa se u posljednjih 40 godina povećala čak 310%. Melanom je tumor visokog metastatskog potencijala, stoga je rano otkrivanje najvažniji preduvjet uspješnog liječenja. Brojnim je studijama dokazano da su rano otkrivanje i odgovarajuće kirurško liječenje odgovorni za povećani postotak preživljavanja bolesnika sa melanomom koji je zabilježen u proteklih nekoliko desetljeća. Osobe s velikim rizikom oboljenja jesu: osobe svijetlije puti i svijetlih očiju, osobe u kojih nalazimo multiple atipične nevuse ili velike kongenitalne nevuse, osobe koje imaju obiteljsku predispoziciju za atipične nevuse, te osobe koje u anamnezi imaju tri solarne opekline ili više, a posebno solarne opekline s formiranjem bula.

Predilekcijsko mjesto za stvaranje melanoma u muškaraca je trup, a u žena donji ekstremiteti. Većina melanoma (50-60%) nastaje na nepromijenjenoj koži, dok nešto manji broj nastaje malignom pretvorbom madeža, a najraniji simptom je svrbež. Asimetrija, krvarenje, promjena boje, promjer iznad 6 milimetara i izdignutost iznad razine kože klinički su znakovi na temelju kojih se postavlja klinička dijagnoza melanoma. Nakon postavljanja dijagnoze melanoma, potrebno je provesti daljnje kirurško liječenje: dodatno izrezivanje tkiva oko ožiljka nakon prve operacije te biopsiju prvog limfnog čvora (sentinel limfnog čvora) koji drenira područje koje je zahvaćeno tumorom. U slučaju prisutnosti metastaza u limfnom čvoru potrebno je odstraniti sve limfne čvorove iz određenog limfnog bazena. Sistemska terapija melanoma nema mnogo uspjeha.

Prognoza melanoma je izvrsna kod tanjih tumora koji ne zahvaćaju limfne čvorove. Ako postoje udaljene metastaze prognoza je vrlo loša.


Akrolentiginozni melanom
Akrolentiginozni melanom

Nodularni melanom
Nodularni melanom

Površinsko šireći melanom
Površinsko šireći melanom Površinsko šireći melanom