Poliklinika Edumed
Estetska kirurgija glave i vrata
estetska kirurgija trupa i udova
Estetska kirurgija dojki
Kirurgija dojke
Rekonstrukcijska plastična kirurgija
Dermatovenerologija
novosti

KIRURGIJA DOBROĆUDNIH TUMORA DOJKE

Kirurgija dojke

Najčešći benigni tumor dojke jest fibroadenom. Javlja se većinom u djevojaka nakon puberteta. Liječenje ovog tipa tumora sastoji se u redovitim ultrazvučnim kontrolama i praćenju. Tumor može sam nestati, a mogu se pojaviti i novi tumori ovog tipa u istoj ili drugoj dojci. U slučaju naglog rasta, odnosno citološke pojave atipične duktalne ili lobularne hiperplazije tumor se kirurški odstranjuje.
Filodes tumor znatno je rijeđi i, u odnosu na fibroadenom, javlja se u starijoj dobnoj skupini. Brzo raste i može doseći i veličinu od 10 do 20 cm. Ovaj se tumor mora kirurški odstraniti, zajedno sa rubom okolnog zdravog tkiva. Filodes tumor može biti dobroćudni i zloćudni. U slučaju zloćudnog filodes sarkoma treba izvršiti mastektomiju ( kirurški odstraniti dojku).
Intraduktalni papilom može biti pojedinačni tumor ili se može raditi o brojnim papilomima, pa govorimo o papilomatozi. Javlja se u mladih žena, a najspecifičniji simptom ovog tumora jest krvavi iscjedak iz bradavice. Liječi se kirurški postupkom mikrodohektomije. Ove operacije izvode se u općoj anesteziji, a oporavak traje od 7 do 10 dana.