Poliklinika Edumed
Estetska kirurgija glave i vrata
estetska kirurgija trupa i udova
Estetska kirurgija dojki
Kirurgija dojke
Rekonstrukcijska plastična kirurgija
Dermatovenerologija
novosti

UROĐENE ANOMALIJE (Sindaktilije, Polidaktilije...)

Kirurgija šake

Kongenitalne anomalije šake javljaju se u 18 od 10 000 živorođene djece, a njihova je učestalost povećana kod prematurusa. Čak 50% kongenitalnih anomalija šake otpada na polidaktilije i sindaktilije.

Polidaktilija je postojanje prekobrojnog prsta, koji se najčešće javlja u području malog ili 5. prsta šake ili u području palca. Prekobrojni prst može biti samo privjesak mekog tkiva ili može sadržavati sve koštane, tetivne i neurovaskularne strukture poput normalnog prsta. Liječenje je kirurško i preporučuje se u 1. godini života radi postizanja optimalne funkcije šake.

Sindaktilija je prirođena anomalija koja znači spojene, srasle prste u djeteta. Javlja se u 1 od 2000 živorođene djece. Dvaput je češća u dječaka. Može biti jednostavna, složena ili komplicirana, a najčešće su srasli 3. i 4. prst. Liječi se kirurški u dobi od 6 mjeseci do 4. godine ovisno o tipu sindaktilije. U jednom kirurškom postupku oslobađa se samo jedna strana prsta, a plastično-rekonstrukcijski postupak obuhvaća multiple «Z»-plastike i primjenu slobodnih kožnih transplantata pune debljine kože.


Preaksijalna polidaktilija - jedan dan nakon operacije
Preaksijalna polidaktilija - jedan dan nakon operacije Preaksijalna polidaktilija - jedan dan nakon operacije

Sindaktilija 2.,3. i 4. prsta i rani rezultati
Sindaktilija 2.,3. i 4. prsta i rani rezultati Sindaktilija 2.,3. i 4. prsta i rani rezultati